Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kartą ir visiems laikams turi žinoti kokių maisto produktų visiškai nereikėtų plauti prieš valgant?

Paradoksalu, bet tiesa: tam tikrų maisto produktų plovimas tik padidina infekcijų riziką. Taigi, ką galima ir ko negalima skalbti?

Atrodytų, koks naudingas įprotis prieš valgant išplauti bet kokį produktą. Bet ne: Izraelio mikrobiologai perspėja, kad tam tikrų maisto produktų plovimas tik padidina infekcijos riziką. Išsiaiškinkime, kurių produktų nereikėtų plauti, o kuriuos, priešingai, reikia kruopščiai nuplauti.

Kai kurie dalykai jus nustebins, tačiau tai, ką perskaitysite žemiau, yra geriausių mikrobiologų ir maisto higienistų rekomendacijų rinkinys.
Vištiena

Kodėl :Mikrobiologo daktaro Dano Barelio teigimu, vištienos plauti negalima. Kadangi vištidėse ankšta, vištiena yra vienas labiausiai užterštų maisto produktų virtuvėje.

Taigi, nepaisant daugelio iš mūsų įpročių, vištienos plovimas prieš gaminimą gali išplisti pavojingas bakterijas, tokias kaip salmonelė, kriauklėje ir visoje virtuvėje ir netgi sukelti bakterijų užteršimą kitais maisto produktais.

Pavyzdžiui, jei nuplautos vištienos gabalėlis paliečia obuolį ar salotas, kurios vėliau valgomos žalios, gali apsinuodyti maistu.

Apsinuodijimas salmonelėmis gali sukelti aukštą karščiavimą, vėmimą ir viduriavimą, o žmones, kurių imuninė sistema silpna, pagyvenusius žmones ir vaikus, netgi gali būti hospitalizuota.

Vištienoje taip pat gali būti papildomų bakterijų, įskaitant Campylobacter, laikomą pagrindine ir dažniausia apsinuodijimo maistu priežastimi, ir listeriją, kuri ypač pavojinga nėščiosioms ir žmonėms su nusilpusia imunine sistema.

Kaip išlaikyti higieną: rekomenduojamas vištienos paruošimo būdas yra virti, kepti ar troškinti, iš anksto neplauti ir per daug nedirbti su vištiena.

Visos bakterijos žūva 70 laipsnių temperatūroje, todėl svarbu užtikrinti, kad viščiuko viduje esanti dalis pasiektų tokią temperatūrą.

Baigiant virti panaudotus indus gerai išplauti ir užpilti verdančiu vandeniu dezinfekuoti. Pakanka nusiplauti rankas su muilu ir vandeniu.

Daržovės

Per pastaruosius 20 metų nemaža dalis apsinuodijimų maistu įvyko dėl daržovių. Dauguma teršiančių bakterijų į daržoves patenka iš dirvožemio, kuriame jos auga, o kartais ir iš drėkinimo vandens.

Labai dažnai drėkinimui naudojamos nuotekos (išvalytos nuotekos), kurių dauguma yra priimtinos kokybės, tačiau kartais jose gali būti mažai pavojingų bakterijų.

Viena jų – bakterija „Escherichia coli“, galinti apsinuodyti skrandžiu. Nors daržovės ir vaisiai yra plaunami pakavimo aikštelėje, tačiau kuo šiurkštesnė daržovės ar vaisiaus odelė, tuo didesnė tikimybė, kad net ir po plovimo ant jos liks bakterijų. Pavyzdžiui, agurkų užteršimo rizika yra didesnė nei pomidoro.

Kaip laikytis higienos: arti žemės esančios daržovės, pavyzdžiui, salotos, yra jautresnės užteršimui, todėl svarbu jas gerai nuplauti. Asmenims, kurių imuninė sistema silpna, nėščioms moterims, vaikams ir pagyvenusiems žmonėms patariama reguliariai naudoti dezinfekuojančius skysčius daržovėms ir vaisiams valyti.

Kiaušiniai

Kiaušiniai, kaip ir vištiena, taip pat dažniausiai yra užkrėsti salmonelių bakterijomis. Bakterijos dažniausiai randamos ant lukšto, tačiau gali prasiskverbti per perforuotą lukštą į patį kiaušinį. Plaunant kiaušinius bakterijos gali greičiau patekti į kiaušinius ir užsikrėsti.

Kaip išlaikyti higieną:

Kiaušinius laikykite jų pakuotėse ir neperkelkite į kitą talpyklą, kad į ją nepatektų lukšte esančių bakterijų.
Kiaušinių dėžutę suvyniokite į plastikinį maišelį, nes ji taip pat gali būti užteršta.
Padėkite juos ant žemiausios šaldytuvo lentynos, kad jei išmuštas kiaušinis nutekėtų, jis neužterštų kitų šaldytuve esančių maisto produktų.

Paruošę omletą ar palietę kiaušinių lukštus, nusiplaukite rankas. Rankų plovimas yra ypač svarbus, jei tada ruošiate maistą, kuris neįkaista, pavyzdžiui, daržovių salotas.
Norint paruošti kiaušinių patiekalus, pirmiausia rekomenduojama juos termiškai apdoroti, kad būtų išvengta infekcijos.
Jautiena

Kodėl: Jautiena yra mažiau užteršta nei vištiena, tačiau vis tiek kyla pavojus užsikrėsti bakterijomis, tokiomis kaip klostridijos ir parazitai, tokie kaip toksoplazma, kurie ypač pavojingi nėščioms moterims.

Valgant retus kepsnius kyla tam tikrų pavojų, todėl raudoną mėsą rekomenduojama valgyti tada, kai ji iškepta bent iki vidutinio reto.

Maltos mėsos

Užteršimo problemų gali kilti ir malta mėsa, kuri dėl didelio paviršiaus ploto laikoma labai jautri gedimui ir užteršimui.

Pavyzdžiui, pagal Izraelio sveikatos apsaugos ministerijos nuostatas draudžiama parduoti sumaltą mėsą pirkėjo akivaizdoje, prieš tai ją išplovus.

Kaip palaikyti higieną: labai naudinga prieš pjaustant apžiūrėti visą gabalą, kad įsitikintumėte, jog jo spalva yra tinkama ir išvaizda rodo, kad jis šviežias.

Pasirinkęs pjūvį, mėsininkas turi išplauti pjūvį specialioje mėsinėje esančioje kriauklėje ir tik tada sumalti mėsą. Įsigijus reikia nedelsiant grįžti namo ir mėsą laikyti šaldytuve, kol iškeps, nes ji greitai genda. Jei mėsa laikoma šaldytuve, o ne šaldiklyje, ją reikia iškepti tą pačią dieną.

Daigai

Per pastaruosius du dešimtmečius daigų valgymas buvo siejamas su daugeliu apsinuodijimo maistu ligų dėl E. coli ir salmonelių bakterijų. Tačiau kadangi tai dažniausiai atsitinka dėl sėklų užteršimo, plovimas nepadės.

Kaip palaikyti higieną: rizikos grupėms (silpno imuniteto žmonėms, vyresnio amžiaus ir nėščioms moterims) nerekomenduojama valgyti šviežių daigų, tik virtus.

Avokadas

Vaisiai gali būti užkrėsti E. coli. Šiurkščioje žievėje gali gyventi daugybė mikrobų. Kai pjaustote avokadą, jie patenka į minkštimą.

Kaip palaikyti higieną: prieš nupjaudami avokado odą gerai nuplaukite muilu ir vandeniu.

Melionas

Daugelyje šalių melionus nuplauti prieš juos nulupti nėra įprasta, tačiau JAV tai daro dauguma žmonių. Maždaug prieš devynerius metus JAV įvyko sunkus apsinuodijimas maistu, nusinešęs 13 žmonių gyvybes.

Apsinuodijimą sukėlė melionai, kurie buvo blogai nuplauti fasavimo gamykloje ir užteršti Listeria bakterijomis. Maždaug prieš dvejus metus Australijoje įvyko panašus apsinuodijimas, kuris taip pat baigėsi mirtimi.

Melionai laikomi jautriais užkrėtimui, nes jie auga dirvožemyje, kuris, kaip minėta, gali būti užterštas, o oda yra labai šiurkšti, todėl ant jos gali lengvai augti bakterijos.

Infekcija įvyksta pjaunant melioną – bakterijos iš žievelės persikelia į vidinę dalį (vaisiaus minkštimą), kurią valgome.

Kaip palaikyti higieną: prieš pjaudami ir nulupdami melioną gerai nuplaukite vandeniu ir indų plovikliu. Beje, arbūzo plauti nereikia, nes jo odelė lygi, todėl užsikrėtimo rizika nedidelė.

Gėrimų skardinės

Kodėl: Nors apsinuodijimo maistu rizika šiuo atveju yra maža, gėrimų skardinių problema yra ta, kad dalis, kuri patenka į burną, yra veikiama išorinės taršos, ir mes nežinome, kokiomis sąlygomis jie buvo laikomi.

Dėl šios priežasties gėrimą visada geriau gerti butelyje, kurio kaklelis uždarytas ir negali būti užterštas bakterijomis.

Kaip laikytis higienos: Jei geriate iš skardinės, prieš atidarydami ją nuplaukite muilu ir vandeniu.

Žuvis

Kodėl: Šviežioje žuvyje gali būti listeria bakterijų, o plaunant žuvį jos gali pasklisti kriauklėje ir visoje virtuvėje.

Kaip laikytis higienos: kepkite žuvį tą dieną, kai ją nusipirkote, neplaukite. Norėdami paruošti žalios žuvies patiekalus, pvz., sušius, turite įsigyti žuvį paruošimo dieną ir pasiteirauti su pardavėju, ar žuvis yra labai šviežia.

Ši svetainė naudoja slapukus, kad pasiūlytų jums geresnę naršymo patirtį. Naršydami šioje svetainėje sutinkate su mūsų slapukų naudojimu.