Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip tinkamai pasirinkti medžio pjuvenų briketus: svarbiausi patarimai

Medžio pjuvenų briketai – tai viena populiariausių ir efektyviausių kietojo kuro rūšių, plačiai naudojama šildymui namuose. Jie yra ne tik ekologiški, bet ir lengvai naudojami, užtikrinantys ilgą ir efektyvų degimą. Tačiau svarbu žinoti, kaip pasirinkti tinkamus briketus, kad šildymo procesas būtų ekonomiškas ir patogus. Šiame straipsnyje aptarsime, į ką atkreipti dėmesį renkantis medžio pjuvenų briketus.

Kodėl verta rinktis medžio pjuvenų briketus?

Medžio pjuvenų briketai turi daugybę privalumų, dėl kurių jie yra patrauklus pasirinkimas šildymui:

  1. Ekologiškumas – briketai gaminami iš medžio pjuvenų, kurios yra natūrali, atsinaujinanti žaliava. Degimo metu išsiskiria mažai anglies dioksido, todėl jie yra draugiškesni aplinkai nei tradiciniai kietojo kuro variantai.
  2. Ilgas degimo laikas – dėl didelio tankio briketai dega ilgiau nei įprastos malkos, todėl jums reikės mažiau kuro per vieną šildymo ciklą.
  3. Lengva naudoti ir laikyti – briketai paprastai yra vienodo dydžio ir formos, todėl juos lengva transportuoti, sandėliuoti ir deginti. Be to, jie užima mažiau vietos nei kiti kuro šaltiniai.

1. Kokie yra pagrindiniai briketų tipai?

Prieš pradedant rinktis medžio pjuvenų briketus, svarbu žinoti, kokie yra jų tipai. Yra du pagrindiniai briketų tipai:

  • Ruf briketai – šie briketai gaminami iš sausų medžio pjuvenų, suspaustų į kvadratinius ar stačiakampius blokus. Jie yra kompaktiški, tvirti ir paprastai pigesni nei kitų tipų briketai.
  • Nestro briketai – tai cilindro formos briketai, dažniausiai gaminami iš kietmedžio pjuvenų. Jie yra itin tankūs ir dėl to ilgesnės degimo trukmės.

Kaip pasirinkti kokybiškus medžio pjuvenų briketus?

1. Briketų tankis ir spaudimo būdas

Vienas iš svarbiausių kriterijų renkantis briketus – jų tankis. Kuo tankesni briketai, tuo ilgiau jie dega. Tankumas tiesiogiai priklauso nuo briketų gamybos proceso – kuo aukštesnė suspaudimo technologija, tuo geriau. Itin tankūs briketai ilgai degs ir generuos daugiau šilumos.

2. Drėgmės kiekis

Drėgmė yra vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių briketų degimo kokybę. Kokybiški briketai turi labai mažą drėgmės kiekį – paprastai ne daugiau kaip 8-10%. Jei briketai yra per daug drėgni, jie dega lėčiau ir neefektyviau, sukeldami daugiau dūmų. Renkantis briketus, verta atkreipti dėmesį į jų drėgmės lygį, kuris dažniausiai nurodomas ant pakuotės.

3. Medienos rūšis

Medžio pjuvenų briketai gali būti gaminami iš skirtingų medienos rūšių – minkštosios (pvz., pušies) arba kietosios (pvz., ąžuolo, buko). Kietmedžio briketai paprastai dega ilgiau ir suteikia daugiau šilumos, tačiau yra šiek tiek brangesni. Minkštmedžio briketai dega greičiau, tačiau jie puikiai tinka, jei reikia greito šilumos šaltinio.

4. Pelenų kiekis

Kokybiški briketai degdami palieka mažai pelenų. Paprastai pelenų kiekis kokybiškuose medžio briketuose neviršija 0,5-1% visos masės. Mažesnis pelenų kiekis reiškia, kad rečiau reikės valyti katilą ar židinį, o degimo procesas bus švaresnis.

5. Suspaudimo būdas ir forma

Briketų forma ir jų suspaudimo būdas gali turėti įtakos degimo efektyvumui. Tinkamai suspausti briketai yra kieti, nesubyra lengvai ir išlaiko savo formą, o tai svarbu ilgalaikiam sandėliavimui bei naudojimui. Dauguma briketų būna cilindro arba stačiakampio formos – abi šios formos yra patogios naudoti, tačiau svarbiausia, kad jie būtų vienodo dydžio, kadangi tai lemia vienodą degimą.

Kaip teisingai laikyti medžio pjuvenų briketus?

Teisingas briketų laikymas yra svarbus, norint išlaikyti jų kokybę ir efektyvumą. Kad briketai neprarastų savo šildymo savybių, būtina laikytis šių taisyklių:

  1. Laikymas sausoje vietoje – briketai turi būti laikomi gerai vėdinamoje, sausose patalpose. Drėgnos aplinkos sąlygos gali paveikti briketų tankį ir sumažinti jų degimo efektyvumą.
  2. Apsauga nuo drėgmės – net jei briketai laikomi sandėlyje, jie turi būti apsaugoti nuo drėgmės. Naudokite sandėliavimo maišus ar konteinerius, kad apsaugotumėte briketus nuo aplinkos drėgmės.
  3. Temperatūros kontrolė – laikant briketus svarbu vengti per didelių temperatūros svyravimų, kad būtų išvengta kondensato susidarymo.

Kuo skiriasi briketai nuo medžio granulių?

Nors medžio briketai ir granulės dažnai lyginami kaip alternatyvūs kuro šaltiniai, jie turi esminių skirtumų. Granulės paprastai yra mažesnės ir reikalauja specialios įrangos (pvz., granulinio katilo), kad jas būtų galima efektyviai deginti. Tuo tarpu medžio pjuvenų briketai yra didesni ir gali būti deginami paprastesnėje šildymo įrangoje, tokioje kaip židiniai ar kieto kuro katilai. Briketai yra patogesni, jei nenorite investuoti į papildomą įrangą ir ieškote paprastesnio sprendimo.

Išvados

Renkantis medžio pjuvenų briketus, svarbiausia atkreipti dėmesį į jų kokybę – tankį, drėgmės kiekį, medienos rūšį ir pelenų kiekį. Tinkamai pasirinkti briketai ne tik užtikrins efektyvų ir ekonomišką šildymą, bet ir prisidės prie švaresnio bei ekologiškesnio gyvenimo būdo. Tinkamas briketų laikymas taip pat yra esminis veiksnys, kad šios kuro rūšys ilgai išlaikytų savo geriausias savybes.

Atsižvelgiant į šiuos patarimus, galite rasti medžio pjuvenų briketus, kurie puikiai tiks jūsų šildymo poreikiams ir užtikrins optimalų šilumos tiekimą viso šildymo sezono metu.

Ši svetainė naudoja slapukus, kad pasiūlytų jums geresnę naršymo patirtį. Naršydami šioje svetainėje sutinkate su mūsų slapukų naudojimu.