Norite pusryčiams pasigaminti tobulus minkštai virtus kiaušinius? Ar kietai virti salotoms? Nieko nėra paprasčiau už virtus kiaušinius, bet kad visada gautumėte norimą rezultatą, sudariau šį priminimą.
Išsiaiškinkime, kiek minučių reikia virti kiaušinius iki skirtingo paruošimo laipsnio, į kokį vandenį geriausia juos pilti ir ar kiaušinio dydis turi įtakos kepimo laikui.
Bendrosios kiaušinių virimo taisyklės
Švieži kiaušiniai – raktas į gerą rezultatą. Jei kiaušiniai per seni, virti jie labiau įtrūks.
Kiaušinius geriausia išimti iš šaldytuvo likus 15-20 minučių iki virimo, kad jie sušiltų iki kambario temperatūros. Taip sumažinsite kiaušinių sprogimo riziką kepimo metu.
Kambario temperatūros kiaušinius geriau mesti į verdantį vandenį – taip lengviau apskaičiuoti tikslų kepimo laiką. Šaltus kiaušinius iš šaldytuvo reikia mesti tik į šaltą vandenį, antraip dėl staigių temperatūros pokyčių jie tikrai plyš.
Šaukštu arba kiaurasamčiu nuleiskite kiaušinius į vandenį, kad netyčia jų nesudaužtumėte.
Kiaušinius išvirkite pasūdytame vandenyje. Tai padeda išvengti baltymų nutekėjimo, jei apvalkalas įtrūktų.
Vanduo keptuvėje turi visiškai uždengti kiaušinius, tačiau su minimalia atsarga. Taip kiaušiniai iškeps tolygiai ir nešokins.
Kad trynys būtų kiaušinio viduryje, o ne šone, virimo pradžioje nuolat maišydami vandenį (kad kiaušiniai suktųsi).
Išvirus sulaužykite kiaušinio lukštą iš visų pusių ir 1 minutei panardinkite į ledinį vandenį (geriausia ledo vonelėje). Po to kiaušinį galima lengvai nulupti.
Kiek laiko virti kiaušinius
Kiekvienai kiaušinių rūšiai nurodžiau 2 kartus: pirmą – naudojant kiaušinius kambario temperatūroje ir metant į verdantį vandenį, antrąjį – naudojant kiaušinius iš šaldytuvo ir metant į šaltą vandenį. Abiejose versijose virkite ant vidutinės ugnies, bet virkite ant stiprios ugnies.
Antruoju atveju skaičiuojame laiką po vandens užvirimo!
Minkštai virti:
C3 kategorija – 2:20 / 1:40
C2 kategorija – 2:50 / 2:00
C1 kategorija – 3:20 / 2:30
CO kategorija – 3:40 / 2:50
SV kategorija – 4:10 / 3:20
Pusryčiams geriausiai tinka minkštai virti kiaušiniai, ypač patiekiami su duona ar skrebučiais. Jie pasirodo su šiek tiek sustingusiu baltumu ir plintančiu tryniu. Valgyti galima tik iš lukšto pagamintu šaukštu, nulupti negalima.
Krepšyje:
C3 kategorija – 3:50 / 2:50
C2 kategorija – 4:20 / 3:20
C1 kategorija – 4:50 / 4:00 val
CO kategorija – 5:20 / 4:30
CB kategorija – 5:50 / 5:00
Tokiuose kiaušiniuose baltymas jau išlaikys savo formą, bet trynys dar pasklis. Nulupti juos vis tiek bus sunku, kaip ir minkštai virtus kiaušinius.
Su šiek tiek skystu tryniu:
C3 kategorija – 4:40 / 3:50
C2 kategorija – 5:10 / 4:10
C1 kategorija – 5:50 / 4:50
CO kategorija – 6:20 / 5:10
SV kategorija – 7:00 / 6:00 val
Man labiausiai patinka tokie kiaušiniai. Juos jau galima nulupti, bet trynys liks „šlapias“ ir pjaustant šiek tiek ištekės. Puikiai tinka ramenui ar sumuštiniui iš kiaušinių.
Beveik kietai virti:
C3 kategorija – 6:10 / 5:00 val
C2 kategorija – 6:40 / 5:40
C1 kategorija – 7:20 / 6:10
CO kategorija – 8:00 / 6:50
CB kategorija – 8:50 / 7:40
Kietai virti:
C3 kategorija – 7:00 / 5:50
C2 kategorija – 7:40 / 6:40
C1 kategorija – 8:30 / 7:40 val
CO kategorija – 9:20 / 8:30 val
ŠV kategorija – 10:20 / 9:10
Kietai virti kiaušiniai puikiai tinka salotoms, užkandžiams ar sriuboms (pavyzdžiui, vištienai ar rūgštynėms). Čia svarbiausia neperkepti, kitaip trynio kraštas įgaus negražiai žalią arba pilką atspalvį.
Kiaušinių rūšys
Pagal GOST vištienos kiaušiniai skirstomi į stalo ir dietinius. Galiojimo laiko skirtumas. Dietiniai laikomi iki 7 dienų (todėl jų retai galima rasti parduotuvėje). Stalo įrankiai šaldytuve gali būti laikomi iki 3 mėnesių.
Valgomieji kiaušiniai skirstomi į 5 kategorijas, priklausomai nuo dydžio:
C3 kategorija – nuo 35 iki 44,9 gramų;
C2 kategorija – nuo 45 iki 54,9 gramų;
C1 kategorija – nuo 55 iki 64,9 gramų;
CO kategorija – nuo 65 iki 74,9 gramų;
SV kategorija – nuo 75 gramų ir daugiau.
Raidė „C“ reiškia „lentelę“, „B“ yra aukščiausias įvertinimas, pasirinkta „O“ (tai nėra „nulis“, kaip daugelis galvoja).
Ar reikia plauti kiaušinius?
Prieš laikant kiaušinius plauti negalima. Prieš gaminant – būtina.
Faktas yra tas, kad apvalkalo paviršiuje yra bakterijų, įskaitant salmonelę , kuri yra pavojinga sveikatai . Jie patenka ant lukšto, kai viščiukas deda kiaušinį arba transportavimo metu.
Salmonelės yra labai atkaklios, ramiai išgyvena šaldytuve ir gali prasiskverbti pro porėtą lukštą į kiaušinio vidų. Tačiau natūralus apsauginis sluoksnis (odelė) neleidžia jai to daryti.
Jei kiaušinius nuplausite prieš laikydami, nuplaukite šį apsauginį sluoksnį ir bakterijos gali lengvai patekti į vidų.
Kaip virti kiaušinius, kad jie nesutrūktų
Vandens ir kiaušinių temperatūra turi būti artima. Kiaušinius iš šaldytuvo dėkite į šaltą vandenį, kambario temperatūros – į karštą arba verdantį vandenį.
Kiaušinius išvirkite pasūdytame vandenyje (litre vandens užtenka 1 arbatinio šaukštelio druskos).
Kiaušinius atsargiai įmuškite į vandenį, naudodami šaukštą arba kiaurasamtį.
Užvirus virkite ant vidutinės arba silpnos ugnies, kad vanduo per daug neužvirtų.
Taip pat galite įdurti buką kiaušinio galą. Taip iš jo išeis oras ir gaminant viduje nesusidarys perteklinis slėgis.
Ką daryti, kad išvirus kiaušinius būtų galima lengvai nulupti
Tai labai paprasta – tereikia išvirus kiaušinius smarkiai atvėsinti.
Išimkite kiaušinius iš vandens, kelis kartus patapšnokite juos į stalviršį iš visų pusių ir įdėkite į šaltą vandenį su ledu. Taip juos palaikyti užtenka 1 minutę. Po to apvalkalas lengvai nusiims. Taip nutinka todėl, kad dėl staigaus temperatūros pasikeitimo kiaušinio baltymas susitraukia ir atsiskiria nuo lukšto, o į susidariusią erdvę patenka vanduo.